top of page
Heg tréning

  heg tréning  

 

Várható eredmények a HEG használatával:

  •      javul a koncentráció,

  •      javulnak a kognitív képességek,

  •      nő a teljesítőképesség,

  •      nő a kreativitás.

   Gondok a figyelemmel, gondolkodással, viselkedéssel? - Enyhítsünk a problémákon mesenézés közben!

Mindkét agyféltekénk több lebenyre oszlik melyek különböző funkciókat látnak el. Az agy teljes térfogatának kb. 40 %-át a frontális lebeny (homlok mögötti terület) teszi ki.
A frontális lebeny a cselekvés legfelsőbb szintű irányítását végzi. Feladata a tervezés és a cselekvés, a figyelem - összpontosítás, a problémamegoldó gondolkodás, a viselkedés szabályozása, a mozgás, a szaglás.
A frontális lebeny nem megfelelő működését jelzi: a kitartó figyelem gyengesége, szétszórtság, kontrollálhatatlan mozgékonyság, „lefagyás” a koncentrációt igénylő feladatoknál, szegényes érzelmek, gátolt beszéd, gátlástalanság, impulzivitás.
A prefrontális kéreg felelős azért, hogy felismerjük az emberek gesztusait, arckifejezéseit, ne értsük félre mások közléseit, tudjuk értelmezni a tréfát vagy a gúnyt. Továbbá, hogy a cselekvéseink következményeit el tudjuk képzelni, fel tudjunk arra készülni.
A prefrontális lebeny érettségétől függ a rugalmas alkalmazkodás, az empátiás készség, az indulatkezelés, a tudásszomj.
A HEG tréning hatékonyan képes a fentebb említett problémák okozta nehézségeket csökkenteni.

A HEG (haemoenkefalográfia) a frontális agyterület aktivitását méri / trenírozza. Ez az agyi terület végzi a legfelsőbb szintű irányítást. Ide tartozik az ok-okozati összefüggések felismerése, tervezés-szervezés, döntéshozatal, új ötletek kitalálása, érzelemszabályozás, szociális viselkedés szabályozása. A HEG tréning hatékony lehet a figyelemzavar kezelésében is.

A HEG működése:

A homlokra vörös és infravörös fényt sugárzunk, a visszaverődő fényt pedig egy spektrofotométer méri. Minél magasabb a frontális lebeny oxigénszintje, annál kevesebb fényt nyel el. A kapott értékeket jelként látjuk a számítógép képernyőjén. Így a biofeedback módszerrel növelni tudjuk a homloklebeny véroxigén-szintjét (vérellátottságát).

bottom of page